Sidor

lördag 7 juni 2014

Eftermiddagshäng på Sjöhistoriska muséet

I dag fortsatte vi (herr Traktor och jag) vår kulturella vandring mellan Stockholms museer. Det blev lunch på Matmekka * på Etnografiska Museet. Ett matställe jag varmt kan rekommendera!!
matmekka_637x400
Nästa gång blir det nog ett besök inne på Etnografiska museet och/eller testund i det Japanska tehuset.
Tehuset-637x320
Print
Sen blev det eftermiddagshäng på Sjöhistoriska Museet, också ute på Djurgården. Vi promenerade en hel del, men vi tog bussen och tunnelbanan när vi tröttnat. Eller rättare sagt våra ben och fötter hade tröttnat.
Det fanns mycket intressant att titta på
Sj-historiska_museet museet.
Utställningen “Vi var där”
”Den svenska marinen och kustbevakningen på uppdrag vid Afrikas horn.
Somalia har sedan många år tillbaka varit drabbat av krig och svält. I början på 2000-talet blev piratattacker ett stort problem utanför landets kust. I små snabba båtar anföll de handelsfartyg. De tog fartyg, besättningar och last som gisslan och krävde stora lösensummor.
2008 bestämde EU att skicka en flottstyrka för att stoppa piraterna och skydda fartygen som var lastade med mat till den somaliska befolkningen.
Den svenska marinen och kustbevakningen har ställt upp med personal, fartyg och flygplan. Dessa har spanat utanför Somalias kust och även stoppat och fångat pirater.” Text & bild från hemsidan.
Läs mer här.
vi_var_d-r3 vi_var_d-r5
Utställningen “Shipping & Shopping” borde ALLA se. Då förstår man att vi importerar en stor del av vår mat. Ca 50 % har jag läst!!!
“Ditt sätt att leva är inte möjligt utan handel. Handel är inte möjlig utan sjöfart. Handelssjöfartens historia är en berättelse om dig och din värld.
Shipping & Shopping är en av Sjöhistoriskas basutställningar.”
Text & bild från hemsidan. Läs mer här.
SoS_2013_-1-
Utställningen “Amphion”
”Från kungens lyxjakt till sjukdomsskepp och skrotning. Amphion mötte många öden under sin livstid. Nu finns bara en del av skeppet kvar. Den hittar du på Sjöhistoriska.”
Text & bild från hemsidan. Läs mer här, eller klicka på någon av bilderna nedan.
amohion1_2013amohion3_2013

* Matmekka

“Rena råvaror och närodlade produkter i en skön krock mellan svenska traditioner och all världens mat. Varmt välkommen till Matmekka på Etnografiska museet!
Matmekka är utsedd till Årets Hållbara krog: "På Matmekka förvandlas svenska råvaror till något exotiskt och åtråvärt och som därmed förstärker Etnografiska museets profil. Prisvärda rätter smaksatta med världens alla kryddor och lagade efter säsong. Köket, där egenkontrollen och hygienen intar en självklar plats, inspirerar med sitt självklara val av eko- och närproducerat och fungerar även som utbildningsplats" (texten är från hemsidan)

16D6695C8B138ABE3354D14E0153A097

Inga kommentarer: